Vi kan prata om hållbar utveckling och allt vi kan göra och borde göra, men vad är  vi beredda att ge upp? Sanningen är att vi inte kan leva som vi gör idag och få en hållbar framtid utan att ge upp visa saker.

Om hela världen skulle leva som vi gör i Sverige idag skulle det behövas 4,5 jordar och det är något vi inte har. Vi har bara en begränsad mängd resurser. Så vilka är vi i Sverige att själva använda upp hela världens resurser? De i Bangladesh vill också ha iphones, fina toaletter, kunna gå på restaurang och konsumera mer än vad de behöver. Men det går inte för då spricker våran planet.

Så nu kommer frågan igen vad är vi beredda att ge upp för en mer hållbarframtid och jämställd värld? Sluta äta kött och mejeriprodukter? Sluta konsumera produkter vi inte behöver? Sluta resa? Sluta åka bil? Det här är bekvämligheter om jag tror många av oss INTE är bereda att ge upp. Men många av dem är nödvändiga att ge upp för en bättre framtid i minsta fall minska på vårt ätande av kött, köpande, resande och bil åkande.

Jag intervjuade klasskamrater på vad de var bereda och ge upp och deras svar var ganska grundläggande Cykla/ åka kommunalt och återvinna. Men vad kan man göra egentligen som 15 år för miljön. Inte så mycket mer än de svar jag fick. Du kan köpa begagnat, Se till att lampor är släckta när du inte är där, sluta äta kött,  Cykla/ åka kommunalt och återvinna. Men en sak till är att alltid ha miljön i baktanken och tänka efter ”är det här bra för miljön?”.

// Lova